Aan tafel met de boeren

Bezoek Hemels Vlees.jpeg
26 Francis van der Mooren.jpg
Door Francis van der Mooren op 7 februari 2023 om 09:00

Aan tafel met de boeren

ChristenUnie Limburg is een groot voorstander van toekomstbestendige landbouw. We willen de landbouw steunen en er samen voor zorgen dat we ook in de toekomst gezond voedsel hebben uit Nederland. Hoe kijken de boeren in Limburg aan tegen alle ontwikkelingen in de landbouwsector en wat vinden zij dat er moet veranderen? In aanloop naar de provinciale verkiezingen op 15 maart 2023 gaan we hierover met hen in gesprek. 

Het eerste gesprek dat we hadden was met Zef Soogelee, trots eigenaar van Hemels vlees. Aan de tafel in de keuken van het prachtige huis worden we bijgepraat over zijn visie op kleinschaligheid, de zorg voor dier en natuur en de samenwerking in de regio. Het is inspirerend om hem te horen vertellen over zijn aanpak en het belang dat hij hecht aan het persoonlijke contact met zijn klanten. En hoe hij graag zou zien dat bedrijven uit de regio samen een ketting van parels zouden vormen, om zo de toenemende vraag naar eerlijke producten te beantwoorden en de kracht van de regio te versterken. Een initiatief dat helaas een aantal jaren geleden niet van de grond is gekomen. Van hem horen we ook dat hij ervan overtuigd is dat kruidenrijk zaaien van groot belang is en dat veranderen ook een kwestie van gewoon doen is. 

We mochten ook aanschuiven aan de keukentafel van de familie Lucassen, zij hebben een gemengd bedrijf. Tot 2017 hadden ze vooral melkkoeien, intussen draait hun bedrijf om akkerbouw en hebben ze nog een klein aantal dieren. Het was een gesprek waarin de liefde voor het vak naar voren kwam, maar waarin het ook ging om de obstakels waar de agrarische sector tegen aan loopt. De veelheid aan regels, de bureaucratie en de eenzijdige visie die men kan hebben als het gaat om de toekomst van de landbouw. In het gesprek aan tafel werd een warm pleidooi gehouden voor een integrale visie op de sector. Als je pleit voor minder vee, wat betekent dit dan voor het landschap? Er is geen aanpak die passend is voor alle regio's, je moet kijken wat de regio nodig heeft. Vertrouw daarbij op de ervaring en expertise van de boeren en zorg dat het financieel rendabel is om te boeren. Zorgen voor het landschap bijvoorbeeld is een taak die prima bij het boerenbedrijf past, maar wel als daar ook fatsoenlijke financiering tegenover staat. En in alle ontwikkelingen met bedrijven die stoppen moet geborgd worden dat de kennis van de sector niet verloren gaat. 

Beide gesprekken sterkten ons in de richting die we als ChristenUnie voor ogen zien. Er moet een eerlijk verdienmodel zijn voor de boer, en het is belangrijk dat de boer een toekomstperspectief heeft en voor de lange termijn vooruit kan. We zijn ervan overtuigd dat de provincie dit samen met de boeren kan bereiken. 

Labels: ,